Wilt u deel uitmaken van onze groep verzamelaars? Neem contact op.
Wilt u deel uitmaken van onze groep verzamelaars? Neem contact op.
Een van de drie panelen die op de Hasseltse fabriek als uithangbord fungeerden werd bij de sloop bewaard en prijkt nu in de permanente opstelling in het Stedelijk Museum “Het Stadsmus”
Het verhaal van de “Manufacture de céramiques décoratives de Hasselt” begint in 1893 met een mislukte poging om een porseleinfabriek uit de grond te stampen waarna sommige aandeelhouders van deze fabriek samen met enkele jeneverstokers het initiatief namen om de porseleinfabriek als keramiekfabriek te exploiteren. Als de Brusselse keramiekproducent Baudoux in de Hasseltse fabriek extra productiecapaciteit vindt en zijn kennis, mallen en alaam te beschikking stelt is de basis van het succes gelegd. We zijn dan in 1895 en in die periode komt de Art-Nouveau stilaan tot bloei in ons land. De Hasseltse fabriek springt onmiddellijk op de wagen en produceert in die stijl keramiek van een uitzonderlijk goede kwaliteit met zijn kenmerkend “druipglazuur”.
De fabriek ontwikkelt producten in verschillende sectoren nl.: de sierkeramiek, de architecturale keramiek (siertegels, wandpanelen, geglazuurde bakstenen enz…) en de publicitaire keramiek. Een belangrijk deel van de productie ging uiteraard naar de lokale Jeneverindustrie. Er werden ook pogingen ondernomen om eenvoudig huishoudelijk keramiek te maken maar dit schijnt geen groot succes geweest te zijn. De vele siervoorwerpen in typische Art-Nouveau stijl verliezen bij de opkomst van de meer strakkere Art-Deco aan interesse en worden dan in mindere mate geproduceerd. Tijdens de 2e wereldoorlog is de fabriek waarschijnlijk op een laag pitje blijven draaien. In die periode werd er nog slechts weinig sierkeramiek gemaakt en was de productie al op bouwkeramiek toegespitst. De productie van “sanitair keramiek” blijkt zeer belangrijk geweest te zijn, getuige de vele leveringen aan de staalindustrie van Luik en de Limburgse mijnen waar vele sanitaire installaties met Hasseltse tegels bekleed werden.
In 1952 ging de fabriek wegens milieuhinder onherroepelijk dicht en in de jaren 70 van de vorige eeuw werd ze afgebroken waarbij quasi alle kennis over de fabriek verloren ging.
De Wereldtentoonstelling van 1897 geeft in het prille begin van de Art Nouveau periode een forum aan de industrie. De Hasseltse Keramiekfabriek maakt gretig gebruik van deze opportuniteit om haar kunnen te tonen. In het weekblad van de wereldtentoonstelling wordt de fabriek meermaals bij de prijswinnaars verrnoemd. Maar in nr. 23 wordt zelfs een artikel van 6 pagina’s aan het thema “keramiek” gewijd en ter illustratie wordt onderstaande foto mee afgedrukt. Als men de vergelijking van de stands met keramiek uit andere landen (o.a. Frankrijk en Nederland) maakt dan kan men makkelijk begrijpen waarom.
Na 1897 had de fabriek blijkbaar de smaak te pakken. Ze was dan ook op alle grote afspraken present, o.a. 1905 Luik en 1906 Milaan. Haar inspanningen worden ook daar met erediploma’s en medailles bekroond.
Links de meer dan 2 meter grote affiche van de hand van de Belgische “Mucha”, Privat Livemont, voor de aankondiging van de wereldtentoonstelling Brussel-Tervuren
Rechts is de stand van de Hasseltse fabriek te zien op de wereldtentoonstelling van 1897. Deze is volledig in Art Nouveau stijl uitgewerkt en met op maat gemaakte tegelpanelen met publicitaire slogans bekleed. Op de puien is siervaatwerk in verschillende modellen te zien. De vrij grote stand voor deze relatief kleine fabriek toont aan dat men het met recht en rede ook groot zag!
Wil je meer weten over onze werking?